Andrea Mađor Božinović / životopis

Andrea Mađor Božinović (djevojački Ivković) rođena je u Sinju 29. listopada 1976. Osnovnu školu i opću gimnaziju završila je u Sinju 1995. godine. Završila je 2002. studij filozofije i kroatologije na Hrvatskim studijima u Sveučilišta Zagrebu, stekavši zvanje magistre filozofije i hrvatske kulture obranom rada: “Oprečnost osjetilnog i inteligibilnog u Platonovoj teoriji ideja”, kod mentorice prof. dr. sc. Marie-Élise Zovko. U svojem poslijediplomskom studiju filozofije na Hrvatskim studijima u Zagrebu bavi se ponajviše Platonovom filozofijom, posebice etikom i ulogom obrazovanja u razvijanju ljudskih kognitivnih sposobnosti i formiranju moralnih vrlina.

Od siječnja 2002. do rujna 2005. radila je kao nastavnik filozofije i etike u Gimnaziji Dinka Šimunovića u Sinju, te kao zamjena nastavnika hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića u Sinju.

Od rujna 2005. zaposlena je na Institutu za filozofiju u Zagrebu, na radnom mjestu znanstvene novakinje, prvo na projektu “Platon i platonizam u europskoj filozofijskoj tradiciji”, zatim na projektu “Platonizam i oblici inteligencije.”

Voditeljica je i autorica aktivnosti na temu filozofiranja s djecom, koje se provode u sklopu Projekta Stohrenscule. Članica je međunarodne organizacije Sophia – European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children.

Udata je, majka dvoje djece.